Het verschil tussen een Snelheidsbegrenzer, Cruise Control, Adaptive Cruise Control en Intelligent Speed Assistent

Sinds dat de maximum snelheid op Nederlandse snelwegen overdag verlaagd is naar 100 km/h worden de comfort- en rijhulpsystemen op een auto steeds vaker gebruikt, om de snelheid te bewaken en te voorkomen dat u te hard rijdt.

Snelheidsbegrenzer

Met een snelheidsbegrenzer stelt u als bovengrens de maximale snelheid in die u met de auto wilt rijden. U bedient tijdens het rijden zelf het gaspedaal.
Afhankelijk van welk merk auto, krijgt u een melding wanneer u de maximum snelheid heeft bereikt óf staat de auto het niet toe om harder te rijden dan de maximum ingestelde snelheid.

Op de foto hiernaast betekent de knop met 2 snelheidsmeters:
Bij de knop ingedrukt op de bovenste snelheidsmeter, dan is de snelheidsbegrenzer ingesteld.
Bij de knop ingedrukt op de onderste snelheidsmeter, dan is de cruise control ingesteld.
Op uw dashboard kunt u doorgaans, in de vorm van een zelfde icoon van het lampje, zien wat er ingesteld is. Brand er geen lampje dan is er ook niets ingesteld.

Cruise Control (afkorting CC)

Met een Cruise Control kiest u een snelheid, die door uw auto wordt vastgehouden. Oftewel, Cruise Control is een snelheidsregelaar die een constante snelheid aanhoudt zonder dat u het gaspedaal hoeft te gebruiken.
Een ideale maar vooral ontspannen optie wanneer u lange afstanden rijdt en veel kilometers aflegt op de snelweg.
Bovendien is het rijden met een Cruise Control ook voordeliger voor uw brandstofverbruik én dus uw portomonnee!
Door de constante snelheid en het regelmatige toerental, verbruikt uw auto aanzienlijk minder brandstof.

Adaptive Cruise Control (afkorting ACC)

Adaptive Cruise Control gaat een stap verder dan de Cruise Control.
Adaptive Cruise Control is een intelligent rijhulpsysteem. 
Het systeem houdt de auto op een aangegeven snelheid, waarbij het zich automatisch aanpast aan uw voorganger doordat de auto zelf gaat remmen of gas geeft.

Een ingebouwd radarsysteem in de bumper van de auto meet voortdurend de afstand, richting en snelheid van de auto voor u. Komt u dichterbij, dan remt de Adaptive Cruise Control automatisch af.
Is er ruimte, dan versnelt de auto weer naar de aangegeven snelheid.
De allernieuwste systemen zijn zelfs in staat om file te rijden. Ze vertragen helemaal tot stilstand en trekken automatisch weer op zodra het verkeer voor u weer in beweging komt.

Intelligent Speed Assistent (afkorting ISA)

De nieuwste trend is een Intelligent Speed Assistent, oftewel slimme snelheidsassistent.
Een waarschuwingssysteem dat kan ingrijpen wanneer u te hard rijdt.
Intelligent Speed Assistent maakt gebruik van bestaande hulpsystemen zoals de Cruise Control, het navigatiesysteem, verkeersbordherkenning en de snelheidsbegrenzer. Deze systemen geven de maximale of gewenste snelheid op de weg waar u rijdt, via GPS door aan ISA.
Wanneer u te hard rijdt, geeft de snelheidsassistent u een waarschuwing door middel van bijvoorbeeld een knipperend lampje, geluid of zelfs door de auto lichtjes af te remmen of de tegendruk van het gaspedaal te verhogen. Het systeem staat het zelfs toe dat er automatisch geremd wordt of dat het motorvermogen wordt verminderd.

Kunt u wel wat hulp gebruiken bij het instellen van de Snelheidsbegrenzer, Cruise Control, Adaptive Cruise Control of Intelligent Speed Asistent van uw auto?

Of twijfelt u of de rijhulpsystemen van uw auto nog wel veilig werken?

Maak nu eenvoudig een afspraak bij Autobedrijf Cartech.
Wij hebben alle professionele gereedschappen en technische middelen in huis om uw rijhulpsystemen te repareren en up-to-date te houden.