De dynamo in een auto

In uw auto gebeurt veel elektrisch.
Van het bedienen van de radio en de ramen tot het regelen van de airco.
Uw auto maakt deze elektriciteit zelf aan.
Daarvoor zit een belangrijk onderdeel onder de motorkap: de dynamo.

De dynamo heeft tijdens het rijden de functie om alle elektrische onderdelen in uw auto van stroom te voorzien en tegelijkertijd de accu te laden.
Maar….. hoe werkt een dynamo?
Zodra de motor loopt, komt de dynamo in actie en levert hij stroom.
De dynamo zit tegen de motor aangebouwd en is verbonden met de krukas in de motor door middel van een V-snaar of een Multiriem.
De aanwezige riem drijft de dynamopoelie aan welke weer is verbonden op een as met het binnenwerk waar de bewegingsenergie wordt omgezet naar elektrische energie.
De motor en allerlei andere elektrische onderdelen in uw auto nemen stroom van de dynamo af.
Omdat de dynamo doorgaans meer stroom produceert dan nodig is, wordt de overtollige stroom opgeslagen in de accu.
Tegelijkertijd zorgt de dynamo er dan voor dat de accu opgeladen blijft.

Hoe herkent u een defecte Dynamo?
Als een dynamo defect is, hoeft u dat niet direct te merken. U kunt namelijk doorrijden met de auto op de stroom die nog in de accu zit, totdat deze helemaal leeg is.
Wanneer de onderdelen, die het meeste stroom verbruiken, niet meer goed functioneren, kan dit een signaal zijn dat de dynamo geen stroom meer levert. Hierbij kunt u denken aan:

Het acculampje blijft branden: Het acculampje blijft altijd even branden als u de motor start maar moet daarna vanzelf uitgaan. Wanneer het lampje blijft branden kan er iets aan de hand zijn met de dynamo, de stroomkabels of een aandrijfriem. Wij raden u aan om uw auto zo spoedig mogelijk te laten controleren.

De verlichting in en om uw auto werkt niet optimaal: Een kapotte dynamo kan ertoe leiden dat onder andere de koplampen van uw auto minder fel zijn dan normaal. De lampen ontvangen niet genoeg elektriciteit, omdat de dynamo niet meer goed functioneert. 

Uw auto start niet goed: Een dynamo zorgt ervoor dat de accu tijdens het rijden wordt opgeladen. Als de dynamo of de accu van uw auto defect of leeg is, kunt u uw auto nauwelijks of niet starten.

Lege accu: Een lege accu wil niet altijd zeggen dat de accu ook kapot is. Het is verstandig om eerst de accu te testen. Is de accu wel in goede staat maar telkens leeg, zelfs na het rijden? Dan is het mogelijk dat uw dynamo aan vervanging toe is.

De dynamo maakt een piepend of schurend geluid
Een dynamo bestaat uit veel bewegende onderdelen die ronddraaien wanneer de dynamo goed werkt. Als één van deze onderdelen stuk gaat, kunt u een piepend of schurend geluid horen onder de motorkap. De oorzaak is meestal een versleten multiriem of v-snaar. 

Het vervangen van een dynamo
Autobedrijf Cartech kan bij elk merk en type auto de dynamo vervangen en maakt hierbij uitsluitend gebruik van kwaliteitsonderdelen
welke specifiek voor uw auto bestemd zijn.
Daarnaast zorgen wij er, door de vakkennis en ervaring van onze monteurs, voor dat u zo snel mogelijk weer veilig op weg kunt met uw auto.


Twijfelt u over de dynamo in uw auto?
Maak nu eenvoudig een online afspraak bij Autobedrijf Cartech
om de dynamo in uw auto te laten controleren.