Zelf de vloeistoffen van uw auto controleren

Controleert u regelmatig de vloeistoffen van uw auto?
De vloeistoffen van uw auto worden bij ieder werkplaatsbezoek door ons gecontroleerd.
Tussendoor, bijvoorbeeld voor een lange rit of een autovakantie, is het verstandig om zelf deze vloeistoffen checken.
Dan is het wel handig om te weten hoe, wanneer en met welke vloeistoffen u dit moet doen.
Daarom leggen wij u graag uit hoe u de meest belangrijke vloeistoffen van uw auto eenvoudig zelf kunt controleren.

Voordat u gaat controleren…
De vloeistoffen die u aantreft onder de motorkap zijn motorolie, koelvloeistof, remvloeistof en ruitensproeiervloeistof.
Deze vloeistoffen kunt u allemaal zelf controleren.

Voor elke vloeistof is een apart reservoir aanwezig.
Raadpleeg het instructieboekje van uw auto voor een compleet overzicht van de verschillende vloeistoffen en waar deze zich onder de motorkap bevindt.
Let daarnaast op een aantal cruciale punten bij het controleren van de vloeistoffen:
– Zorg ervoor dat de auto vlak staat op een egale ondergrond.
– De motor moet UIT staan.
– Controleer de vloeistoffen bij een koude motor, zonder dat deze gelopen heeft.

Veel gemaakte fouten zijn het te veel bijvullen van met name motorolie en bijvullen met de verkeerde vloeistof in het reservoir. Deze fouten kunnen grote gevolgen hebben!

Waarom u regelmatig olie moet peilen…
Motorolie heeft meerdere functies. Het zorgt voor inwendige smering van draaiende delen maar ook voor koeling en zelfs reiniging van de motor.
Elke motor zal een deel van zijn olie ‘verbruiken’, de een iets meer dan de ander.
Wanneer het oliepeil te laag is zullen de onderdelen heter worden en sneller slijten. De kans op problemen is dan veel groter.
Daarom geldt er ook een verversingstermijn voor zowel de motorolie als het oliefilter van iedere auto.
Wilt u motorische problemen aan uw auto voorkomen?
Vergeet dan niet om regelmatig het oliepeil te controleren en indien nodig bij te vullen.
Ons advies is om maandelijks het oliepeil van uw auto te controleren.
Een kleine moeite maar een belangrijke handeling om de kans op grote schades te beperken. Want het oliepeil van uw auto controleren kunt u als automobilist eenvoudig zelf.

Zo controleert u het oliepeil:
-Om het oliepeil te controleren zet u de auto op een vlak stuk wegdek. Zo voorkomt u een verkeerde peiling vanwege schuine hellingen.
-Zorg ervoor dat de motor van de auto koud is en anders zeker 10 tot 15 minuten volledig uit staat, zodat alle olie onder in het carter staat.
-Ontgrendel de motorkap en kijk in het instructieboekje van de auto om te ontdekken waar het peilstok en de olievuldop zich bevinden.
-Haal de oliepeilstok uit de motor en veeg deze schoon met een doek.
-Duw de oliepeilstok nu terug in de peilbuis en haal deze er nogmaals uit. Het is nu mogelijk om het oliepeil af te lezen.
– Op de oliepeilstok bevinden zich twee streepjes, namelijk een minimum (onderste streepje) en een maximum (bovenste streepje).
– Is het oliepeil te laag?
Wanneer het oliepeil zich onder het minimum streepje bevindt, dan is het belangrijk om olie bij te vullen via de olievuldop.
– Wanneer het oliepeil zich tussen de twee streepjes in bevindt, dan is er niets aan de hand.
– Het verschil tussen het minimum- en maximumniveau is meestal een liter. Staat het peil precies op de min, dan moet er dus een halve liter bij.
LET OP: Te veel motorolie (dus op het peilstok ruim boven het bovenste streepje) kan voor onherstelbare motorschade zorgen.
-Motorolie bijvullen kunt u eenvoudig zelf doen. Lees voor het bijvullen wel even het instructieboekje van uw auto óf het onderhoudskaartje om te bepalen welk type olie uw auto heeft. Want wanneer u de verkeerde motorolie gebruikt, kan dit voor onherstelbare schade zorgen.
Weet u niet welke soort motorolie er op uw auto zit? Wij adviseren u graag!
-Gebruik voor het bijvullen van de olie bij voorkeur een trechtertje, zodat er geen olie gemorst wordt op bijvoorbeeld de leidingen die warm worden.
-Zet na het bijvullen de auto op contact zonder te starten. Controleer het waarschuwingslampje van de oliedruk. Het olielampje gaat nu branden. Start de auto om te checken of deze uit gaat.
Wacht nooit met oliepeilen tot het lampje gaat branden; dan kan het al te laat zijn.

Wanneer u vaak de motorolie moet bijvullen, kan er sprake zijn van lekkage of te veel olieverbruik van de motor. Kom dan bij ons langs om dit te laten controleren en zo nodig het probleem te verhelpen. Wij staan voor u klaar!

TIP: Neem altijd een extra liter olie mee voor onderweg.
Dit kan u veel tijd en geld besparen!

Waarom u regelmatig koelvloeistof moet controleren…
Naast de motorolie, is ook de koelvloeistof erg belangrijk voor de koeling van de motor. Zit er te weinig koelvloeistof in het systeem, dan kan de motor oververhit raken en er ernstige motorschade ontstaan.
Wij controleren het vloeistofniveau, de PH-waarde van de vloeistof en de vorstbescherming. U kunt eenvoudig zelf het niveau controleren.
Voer de controle iedere maand uit, bijvoorbeeld tegelijk met het controleren van het oliepeil.

LET OP: Controleer koelvloeistof alleen bij een koude motor! Controleren bij een warme motor kan bij verkeerd handelen leiden tot ernstige brandwonden!

Het niveau van de koelvloeistof kunt u controleren met behulp van de tekens op het reservoir. Er staat een minimum en maximum niveau aangegeven op het koelvloeistofreservoir. Indien het niveau tussen minimum en maximum staat hoeft er geen actie ondernomen te worden. Er is dan voldoende koelvloeistof om de motor te koelen.
Bijvullen kunt u zelf doen nadat de temperatuur van de motor gedaald is naar een veilig niveau. Vul de koelvloeistof nooit verder dan het maximale niveau.

Waarom u remvloeistof moet controleren…
Remvloeistof is nodig om het remsysteem van uw auto goed te laten functioneren en ook daadwerkelijk te kunnen remmen. Door de remvloeistof kan namelijk de druk van het rempedaal worden overgebracht naar de remmen zelf.
Alleen is er één nadeel aan remvloeistof….
Het heeft de eigenschap om water aan te trekken.
Wanneer er vocht in de remvloeistof zit, zal het uiteindelijke kookpunt van de vloeistof afnemen. Dit zorgt ervoor dat het minder bestand is tegen de extreem hoge temperaturen die kunnen ontstaat tijdens het remmen (tot wel 400 °C bij een noodstop). De warmte die ontstaat tijdens het remmen, kan ervoor zorgen dat de remvloeistof (met opgenomen water) op termijn verdampt. Dit kan er uiteindelijk in resulteren dat er te weinig remvloeistof in de remleidingen aanwezig is. In beide gevallen zal de werking van het remsysteem afnemen en zal uw auto minder goed remmen. Om een goede remwerking te garanderen controleren wij elk jaar het vloeistofniveau, vochtpercentage en de mate van slijtage van de remblokken. Daarnaast adviseren wij om in ieder geval elke 2 jaar de remvloeistof te vervangen. 

U kunt zelf, middels de tekens op het remvloeistofreservoir, controleren wat het niveau van de remvloeistof is. Indien het niveau tussen minimum en maximum staat hoeft er geen actie worden ondernomen. Het zelf bijvullen van remvloeistof is overigens niet aan te bevelen. Laat dit door één van onze monteurs doen, wij staan voor u klaar!

Vergeet niet om de ruitensproeiervloeistof bij te vullen…
Ruitensproeiervloeistof wordt gebruikt om de autoruiten en eventueel koplampen schoon te maken. Wij controleren het niveau en de vorstbescherming van de vloeistof. Zelf kunt u eenvoudig het niveau controleren.

De ruitensproeiervloeistof heeft geen invloed op de rijprestaties van de auto, maar zorgt wel voor veilig zicht. Belangrijk is om te voorkomen dat het systeem in de winter bevriest, zorg dus voor een goede ruitensproeiervloeistof met voldoende vorstbescherming. Het controleren van het niveau is niet altijd mogelijk, maar ook minder belangrijk. Ons advies is om bij iedere controle het systeem maximaal te vullen.

Het bijvullen van de ruitensproeiervloeistof is erg eenvoudig. De dop op het reservoir is meestal geel of blauw en te herkennen aan het raam met straaltjes pictogram. Het reservoir mag maximaal gevuld worden.

TIP: Gebruik, vooral in de winter, ruitensproeiervloeistof waar antivries in verwerkt is.

Wij helpen u graag!
Ondanks dat de vloeistoffen gecontroleerd worden tijdens preventief onderhoud en uw auto ook bepaalde controles zelf automatisch uitvoert, is het verstandig om tussentijds zelf de vloeistoffen te controleren.
Ons advies is om dit maandelijks te doen, bijvoorbeeld als u de auto gaat wassen. Zorg er dan wel voor dat de auto vlak geparkeerd staat en dat de motor niet warm is!

Natuurlijk helpen wij u graag bij deze controle en zorgen we ervoor dat u weer met een gerust hart de weg op kan.
Bent u er niet helemaal zeker van of u het goed heeft begrepen? Laat het ons weten, wij helpen u graag!