De stroomvoorziening in uw auto

De stroomvoorziening in een auto.
Een auto zit vol onderdelen welke werken op elektriciteit, een soort kleine elektriciteitscentrale.
Zo zitten er een accu en een dynamo in een auto om deze te voorzien van stroom.
In een accu zit elektrische energie. Deze energie is in de eerste instantie nodig om de auto te starten.
Als u de contactsleutel omdraait, levert de accu stroom aan de startmotor. Deze gaat draaien en zorgt op zijn beurt dat de motor aanslaat. Op dat moment komt ook de dynamo in werking en die zorgt er weer voor dat de accu wordt bijgeladen.

Storing op het dashboard

Wat doet een accu?
Een 12V accu bestaat uit zes in serie geschakelde cellen welke ieder een positieve en een negatieve platenset bevatten.
Deze platen zijn ondergedompeld in elektrolyt, een oplossing van zwavelzuur. Op die positieve platen zit loodoxide en op de minplaten lood. Deze actieve materialen veroorzaken een spanning ten opzichte van het elektrolyt. Met die spanning kan stroom geleverd worden, maar door chemische reacties tussen de actieve materialen en elektrolyt daalt de spanning.
Door stroom toe te voegen (laden) vinden er omgekeerde chemische reacties plaats waardoor er weer elektrische energie in de accu wordt opgeslagen. Daarnaast levert de accu energie aan allerlei elektrische accessoires op het moment dat de dynamo onvoldoende stroom levert.

Wat doet een dynamo?
De dynamo heeft twee belangrijke functies: het leveren van elektrische energie en het bijladen van de accu, maar zodra de motor loopt, komt de dynamo in actie. Hij zit tegen de motor aangebouwd en is verbonden met de krukas in de motor door middel van een V-snaar of een Multiriem. Op het moment dat de motor draait, draait dus ook de dynamo en levert hij stroom.  Tegelijkertijd zorgt de dynamo ervoor dat de accu opgeladen blijft.

Wat doet een startmotor?
De startmotor is een elektromotor die stroom ontvangt van de accu en in werking gebracht wordt door het omdraaien van de contactsleutel. Hij is door middel van een klein tandwiel (het rondsel) verbonden met de starterkrans in de motor. Op die manier wordt de krukas in de motor aan het draaien gebracht tot de motor loopt. Dan wordt de startmotor automatisch ontkoppeld en zit zijn taak erop tot de volgende start.


WIST U DAT…..de autoaccu meestal tijdens de zomer beschadigd raakt, maar dit pas tijdens de wintermaanden te merken is?


Minder accu capaciteit bij kou.
Tijdens het gebruik van een accu neemt de hoeveelheid actief materiaal in de accu steeds een klein beetje af waardoor elke accu een beperkte levensduur heeft. Na 4 tot 6 jaar normaal gebruik is een accu in de regel door slijtage aan vervanging toe maar dit kan afhankelijk van het gebruik ook eerder zijn doordat de accu bijvoorbeeld tijdens de zomer te warm is geworden of dat u bijvoorbeeld veel korte ritten maakt waardoor de accu niet voldoende op temperatuur komt en niet volledig op kan laden.
Op een gegeven moment is de hoeveelheid actief materiaal in de accu te klein om genoeg capaciteit te leveren en moet de accu vervangen worden.

Maar waarom gebeurt dit vaak in de winter?
Van alle pechgevallen in de winter, is niet kunnen starten vanwege accuproblemen de meest voorkomende.
Om zonder problemen de auto te kunnen starten, heeft deze een accu nodig welke meer dan 75% geladen is.
Een motor starten bij vrieskou eist meer van een accu en de lage temperaturen hebben een negatief effect op de nog aanwezige capaciteit.
Bij +25°C heeft een volledig geladen accu bij belasting zo’n 100% capaciteit. Bij 0°C biedt de accu nog 65% capaciteit, en bij -18°C slechts 40% capaciteit. Daardoor is het eenvoudig te begrijpen waarom startproblemen ontstaan bij lage temperaturen.


ACCU TIPS:
– De accu komt bij het rijden van korte afstanden niet voldoende op bedrijfstemperatuur en wordt zo niet efficiënt opgeladen. 
Het efficiënt opladen van een accu gebeurd pas bij afstanden van 20 km of meer, zonder al teveel stops. Hierbij is een autosnelweg ideaal.
– Schakel zoveel mogelijk elektronische systemen uit welke stroom vragen van de auto bij het starten, zoals verwarming, verlichting, navigatiesysteem, ruitverwarming, stoelverwarming, enz.
– Mocht u ooit starthulp nodig hebben, of willen verlenen, dan hebben wij hier nog een aantal tips voor u. 
Welke zeker met de moderne auto’s van tegenwoordig belangrijk zijn om te weten!

Onderhoud aan uw auto

Wij helpen u graag!
Wilt u er zeker van zijn dat uw accu, na bijvoorbeeld het krijgen van starthulp, niet nogmaals voor verrassingen zorgt?
Kom dan bij ons langs om GRATIS uw accu te laten testen.
Wij beschikken over de juiste apparatuur om deze test uit te voeren en zo krijgt u inzicht in de beschikbare capaciteit van uw accu. 
Daarnaast voorzien wij u graag van het juiste advies, zodat u weer kunt genieten van een zorgeloze autorit.

Wilt u meer informatie over de stroomvoorziening in een auto,
of een afspraak maken voor bijvoorbeeld een accutest?
Laat het ons weten, wij helpen u graag!