Waar moet u op letten bij de aanschaf van een nieuwe band?

Aangezien veiligheid voorop staat, leggen wij u graag uit wat het belang is van de juiste banden onder uw auto.
Naast de bandenmaat, het draagvermogen en de snelheidsindex van de band, is er ook een verplicht Europees bandenlabel opgesteld voor elke band. Het Europees bandenlabel geeft u informatie over de veiligheid, het verbruik en over de geluidsproductie van de band en is verstandig om bij stil te staan bij de aanschaf van nieuwe banden onder uw auto.
Zo is elke band, welke bij Autobedrijf Cartech verkocht wordt, voorzien van een dergelijk label.

bandenlabel

Brandstofefficiëntie en rolweerstand:
Rolweerstand is de weerstand die een band ondervindt bij het raken van de grond. Minder rolweerstand betekent dat er minder energie nodig is om de band te laten rollen, en dus minder brandstof. Op het label is de aanduiding rolweerstand onderverdeeld in zeven categorieën. Waarvan A, de meest brandstofefficiëntie is, tot en met G, de minst brandstofefficiëntie. De rolweerstand vertegenwoordigt ongeveer 20% van het brandstofverbruik van een auto waardoor het verschil tussen de klasse A en G, bij gemiddeld genomen brandstofgebruik, op ongeveer 1 liter brandstof per 1000 kilometer ligt.  

Grip op nat wegdek:
Grip op nat wegdek toont de grip aan die een band heeft op een nat wegdek. Daarbij wordt rekening gehouden met de remafstand op een nat wegdek. Op het label is de aanduiding grip op nat onderverdeeld in zeven categorieën die aangeven hoe het gesteld is met de remafstand. Bij een A codering is deze het korst en bij G het langst. Bij een noodstop kan de remafstand, voor een personenwagen die 80 km/u rijdt, tot 18m korter zijn.

uitleg bandenlabel

Geluid:
Dit betreft het externe rolgeluid dat een band maakt, uitgedrukt in decibel, als hij in aanraking komt met de weg. Het profiel van de band heeft een grote invloed op het geluid dat de band produceert. Het pictogram geeft aan of dit extern afrolgeluid onder of boven de Europese limiet ligt.

Wist u dat?
– De kwaliteit van banden afhankelijk is van meer criteria, o.a.:
• levensduur
• geluidsniveau in het voertuig
• gedrag op droog wegdek 
– De vermelding van het EU-bandenlabel bij ons weergegeven wordt bij de factuur.

Let op bij winterbanden!
Het EU-bandenlabel zegt niets over de grip op sneeuw en ijs/bevroren wegen. Het geeft alleen de grip op natte wegen aan. Ook maximale grip op droog wegdek is niet in het label opgenomen

Wilt u meer informatie over de verschillende soorten autobanden of de bandenservice van Autobedrijf Cartech?
Laat het ons weten, wij helpen u graag! 

foto’s: Google afbeeldingen