Een steenmarter, wat nu?

Een steenmarter in uw auto is geen prettig idee.
De laatste jaren zorgen steenmarters voor de nodige problemen bij verschillende merken auto’s.
De steenmarter zelf is klein, maar de schade welke ze aanbrengen is doorgaans groot.
De meeste schade aan auto’s wordt veroorzaakt aan bijtbare rubber en plastic onderdelen onder de motorkap.
Zo lijkt onder andere de bedrading (met name elektriciteits- en bougiekabels),koelwater- en remslangen en de isolatie een culinair hoogstandje voor de steenmarter.

Wat is een steenmarter?
Een steenmarter (Martus foina) is een roofdier uit de familie der marterachtigen (Mustelidae) en lijkt veel op de boommarter.
Het is een beschermde diersoort en met zijn bruine vacht en witte keelvlek, is het een alleseter en een speels en vindingrijk dier.

De steenmarter en auto’s.
De reden waarom auto’s het moeten ontgelden is afkomstig van het instinct van het dier.
Steenmarters bakenen door middel van geursporen hun territorium af en alles wat nieuw en interessant lijkt binnen het eigen territorium, is onderhevig aan een flinke inspectie.
Dit is na een steenmarter bezoek in de motorruimte van uw auto ook het geval.
Uw auto is dan voorzien van geursporen van die betreffende marter.
Zodra de auto verplaatst wordt naar een andere buurt even verderop, bestaat de kans dat de auto in het territorium staat van een andere steenmarter. De andere steenmarter pikt de vreemde geur op en gaat op onderzoek uit.
Deze zal al gauw proberen zijn eigen geur in de motorruimte aan te brengen waardoor doorgaans de kabels en slangen het moeten ontgelden.

Hoe kunt u merken dat er een steenmarter bij uw auto is geweest?
Het zou kunnen zijn dat u na het starten van uw auto een geur van urine tegemoetkomt uit de kachel, als de blowers worden aangezet.
Nog een ander kenmerk van een marterbezoek bij uw auto is de motorkap isolatie.
Deze kan aangevreten of kapot gekrabd zijn, of zelfs dienen als opslag voor voedsel.
De steenmarter laat dan zijn prooi (b.v. vissen, muizen, vogels, delen van kippen) hier achter.
Heeft de steenmarter schade aangericht aan de bekabeling van uw auto, dan kunt u dit bijvoorbeeld merken door startproblemen of elektrische storingen (storinglampjes op het dashboard). Helaas kan er grotere schade ontstaan als u met de auto onderweg bent en er bijvoorbeeld slangen doorgebeten zijn van koelwater of de remmen.

Hoe kunt u uw auto beschermen?
Er zijn verschillende manieren om de steenmarter te verjagen en uw auto te beschermen tegen onaangenaam bezoek van deze nieuwsgierige alleseter.
-De meest eenvoudige oplossing is de auto parkeren in een afgesloten garage.
-Mocht u niet deze mogelijkheid hebben, dan zou u ervoor kunnen kiezen om de auto te parkeren op een gaasmat.
Het is een veel gebruikte methode maar helaas niet altijd effectief omdat de steenmarter enorm slim is.
Desondanks een aantal tips bij het maken van een gaasmat:
U kunt het beste kiezen voor volière- of kippengaas. 
Belangrijk is dat de mat overal minimaal 30-40 cm buiten de auto uitsteekt, daar de steenmarter anders eenvoudig via de wielen van de auto naar boven kan klimmen.
Tevens is het belangrijk dat de mat losjes op de grond ligt, aangezien de steenmarter een hekel heeft aan een bewegende ondergrond. Wanneer u het gaas te strak spant, zal de steenmarter er eenvoudig overheen kunnen lopen.
Aan de uiteinden van het gaas kunt u panlatten bevestigen ter bescherming van uw auto.

Daarnaast adviseren wij, om ons stappenplan “marterverjaging rondom uw huis, tuin en auto” aan te houden.
Hierbij maken wij gebruik van verschillende producten van dezelfde leverancier, welke wij in onze webshop aanbieden, en leggen wij u uit hoe u eenvoudig -maar diervriendelijk- een steenmarter rondom uw huis, tuin of auto kunt verjagen.

– Marter geurverwijderaar:
Als u een marter wilt weren, moet u eerst de geur van de marter verwijderen. Hierin is deze geurverwijderaar in de vorm van een reinigingsschuim -voor o.a. onder de motorkap- de meest ideale oplossing.
Het reinigingsschuim is onschadelijk voor elektronische componenten, kunststoffen, rubber en verf en daardoor gemakkelijk in gebruik.
Spuit de gehele motorruimte samen met de binnenkant van de motorkap en de spatborden in. Laat het schuim een korte tijd inwerken, afspoelen met water en KLAAR! 

-Anti Marterspray
De anti marterspray is een product met een samenstelling van geuren welke uitgescheiden wordt door de natuurlijke vijand van een steenmarter, de vos. Het product wordt met geurreservoirs op verschillende plekken onder de motorkap gesprayd. Zodra de marter in de nabijheid komt, voelt hij zich niet meer op zijn gemak en zal vertrekken. Om de aanwezigheid van het geurconcentraat te garanderen moet het product regelmatig aangebracht worden.
Hierbij moet u denken aan 1x per 4-6 weken de behandeling te herhalen.

-Anti Marter geurschijf:
Geurschijf die voor de marter naar zijn natuurlijke vijand -de vos- ruikt.
De praktische haak maakt eenvoudige bevestiging mogelijk, waardoor de geurschijf opgehangen kan worden onder de carport of de motorkap, in huis/tuin of op zolder. Eén geurschijf is voldoende voor de hele motorruimte en tenminste zes maanden effectief.
Dit maakt de geurschijf een voordelige oplossing met een eenvoudige montage.

-Marterverjager: 
De marterverjager simuleert angst- en waarschuwingskreten met ultrasone tonen, op voortdurend veranderende frequenties om gewenning van de marter te voorkomen. Mensen en dieren -waarvan de natuurlijke vijand NIET de vos is- kunnen deze frequenties niet horen, maar marters ervaren het als ‘extreem gevaar’ en vluchten.
Afhankelijk van het type auto en gebruikslocatie zijn er verschillende modellen marterverjagers verkrijgbaar. De ultrasoon generator kan optioneel worden aangesloten op het boordnet van de auto of op batterijen werken. Door de effectieve bescherming tegen spatwater en trillingen is het ultrasone apparaat uitgerust voor permanent gebruik.
Daarnaast zijn er ultrasone marterverjagers inclusief een hoogspanningsapparaat. Deze bestaat uit contactplaten welke onder de motorkap gemonteerd worden en elektrische schokken -vergelijkbaar met het schrikdraad principe- afgeven als de marter deze aanraakt.

Wilt u verlost worden van de steenmarter in uw auto,
huis of tuin? Laat het ons weten, wij helpen u graag!