Wintersport tips!

Het wintersportseizoen is weer begonnen. Gaat u dit jaar met uw auto op wintersport? Dan hebben we een aantal tips voor u op een rij gezet om de wintersportvakantie goed te beginnen en zonder zorgen te laten verlopen.

Internationale eisen.
Bij het plannen van uw reis is het van belang te weten wat de verplichtingen zijn in het land van uw bestemming en de landen waar u doorheen komt. In de afbeeldingen is eenvoudig te zien welke accessoires waar verplicht zijn.
Zo moet u onder andere denken aan:
- Gevarendriehoek
- Veiligheidshesje (advies= 1 voor elke inzittende)
- Verbanddoos
- Alcoholtest
maar daarnaast ook aan:

Winterbanden.
In Europa gelden er per land verschillende regels omtrent de verplichting van winterbanden. In de afbeelding kunt u zien in welke landen welke verplichtingen gelden bij winterse omstandigheden (de term "winterse omstandigheden" verschilt overigens per land. Zo zijn winterse omstandigheden in Duitsland aangegeven als ijzel, gladheid door sneeuw of sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming en wordt in Oostenrijk winterse omstandigheden aangegeven als de weg bedekt is met sneeuw, sneeuwmodder of ijs). 

Mocht u met uw auto naar een wintersportbestemming gaan, dan adviseren wij u om winterbanden onder uw auto te laten monteren.
Het profiel van winterbanden is dusdanig opgebouwd dat water en sneeuw makkelijker naar de zijkant afgevoerd kunnen worden. Hierdoor heeft u meer grip en staat u sneller stil als u moet remmen onder winterse omstandigheden.
Daarnaast is ook de profieldiepte van essentieel belang. Als deze lager is dan 4 milimeter, dan verliest een winterband zijn winterse rijeigenschappen. Controleer het profiel voor vertrek, aangezien winterbanden in veel Europese wintersportlanden aan een minimale profieldiepte moeten voldoen (zie afbeelding). Banden met een minder diep profiel, worden bijvoorbeeld in Oostenrijk als zomerbanden beschouwd, ook als op deze banden de wettelijk beschouwde aanduiding M+S (of M&S, M/S, M-S)en het sneeuwvlok symbool aanwezig zijn.

TIP: Controleer uw winterbanden eenvoudig zelf met een "twee euro munt". Zet de munt tussen het profiel van de band. Ziet u de zilveren rand, dan is het advies om de winterband te vervangen.

Sneeuwkettingen.
Winterbanden zijn niet altijd genoeg. Als er veel sneeuw ligt, zijn sneeuwkettingen aan te raden. Sneeuwkettingen zorgen voor meer grip en veiligheid. In veel wintersportgebieden is het op bepaalde wegen verplicht om sneeuwkettingen te gebruiken. Dit wordt aangegeven met een rond blauw bord met een sneeuwketting erop. Zorg er dus voor dat u altijd sneeuwkettingen bij u heeft als u op wintersport gaat.
Klik hier voor tips over het gebruik van sneeuwkettingen. 

Vignetten en Milieusticker.
Voor Zwitserland, Oostenrijk en sommige Duitse binnensteden zijn vignetten of milieustickers nodig. Hiervoor kunt u bij het grenskantoor van het betreffende land terecht maar om oponthoud onderweg te voorkomen zou u de vignetten ook van te voren in Nederland kunnen kopen bij de ANWB of bij een grenswisselkantoor (GWK). Milieustickers kunnen wij eenvoudig voor u bestellen. Voor 16 uur besteld, is de volgende werkdag in huis! 

Waar moet u verder op letten? 
Er even lekker tussenuit tijdens de wintersport moet zonder zorgen.
U zou zich eigenlijk druk moeten maken om de winterkleding, ski's of het snowboard en niet om uw auto.
Daarom helpen wij u graag bij het controleren van het winterklaar maken van uw auto met een zogenaamde "wintercheck".
Want wanneer u met uw volgepakte auto op vakantie gaat naar een wintersportgebied, is het belangrijk  dat uw auto volledig voorbereid is op de winterse omstandigheden om onvoorziene problemen te voorkomen, of erger nog, met pech langs de weg komen te staan.
Maar waar moet u, naast een wintercheck van uw auto, allemaal op letten?
Onderstaand hebben wij een overzicht gemaakt van belangrijke tips en aandachtspunten welke u helpen om met een goede voorbereiding op reis te gaan mocht u besluiten hier zelf mee aan de slag te gaan.

-Onder de motorkap.
Onder de motorkap bevinden zich een aantal belangrijke punten om te controleren voordat u de weg op gaat richting de wintersport. Om zonder problemen uw auto te starten en weg te rijden, is het belangrijk de vloeistoffen en accu goed te controleren. 
Als u de vloeistofniveaus zelf gaat controleren, is het belangrijk om dit nauwkeurig te doen, te veel of te weinig vloeistof kan namelijk ingrijpende gevolgen hebben voor verschillende onderdelen van uw auto.
Om u een voorbeeld te geven: zodra er te veel of verkeerde vloeistof (b.v. motorolie) wordt bijgevuld, kan dit motorschade tot gevolg hebben.
Het is belangrijk om te weten dat wij de benodigde apparatuur en deskundigheid in huis hebben om een uitvoerige controle uit te voeren, waarbij wij onder andere de kwaliteit van de vloeistoffen onder de motorkap vaststellen.

Tip: Het losdraaien van de dop van het koelvloeistofreservoir is erg gevaarlijk bij een hete motor! Door de druk welke wordt opgebouwd in het systeem, kan de koelvloeistof met een temperatuur van ongeveer 90 graden eruit spuiten. Dit kan brandwonden tot gevolg hebben. Laat de auto dus eerst afkoelen!

-Voorkom vastvriezen!
Bij lage temperaturen kan het voorkomen dat sloten, deuren, ruiten of zelfs de handrem bevriezen.
De kans hierop kunt u zelf verminderen, of zelfs voorkomen, met een paar handige tips.
* bevroren sloten:
Om de kans dat de sloten van de auto bevriezen te verminderen, is het advies om vooraf slotenvet in het slot te spuiten. Mocht het slot toch bevriezen dan kunt u dit alsnog verhelpen met slotontdooier. Leg deze dan niet in, maar buiten uw auto...
Tegenwoordig gebruiken mensen zelden nog het slot, omdat doorgaans de afstandbediening wordt gebruikt.
* bevroren deuren:
De kans op vastgevroren deuren kunt u verminderen door de deurrubbers in te smeren met vaseline. Hiermee creëert u een vetlaagje waardoor de deur niet blijft plakken aan de deurrubbers. Mocht de deur toch bevroren zijn en niet meer open gaan, trek dan vooral niet te hard aan de deur. Hierdoor kan het deurrubber scheuren.
* bevroren ruiten:
Het bevriezen van de ruiten kunt u tegengaan door er bijvoorbeeld een deken op te leggen. Mochten ruiten toch bevriezen, dan kunt u ze ijsvrij maken met een ijskrabber of ruitenontdooierspray. Let er wel op dat u alle ruiten en zijspiegels volledig ijsvrij maakt voor u wegrijdt. Belangrijk is om voor vertrek ook de staat van de ruitenwisserbladen te (laten) controleren.
* bevroren handrem:
Een bevroren handrem kunt u voorkomen door de handrem er bij vorst niet op te zetten. Zet de auto dan in de eerste versnelling of bij automaat in de P-stand. Indien de handrem toch bevroren is, laat de auto dan zo'n 10 á 15 minuten stationair warmdraaien en de handremkabel ontdooit vanzelf.

-Pechhulp
Ondanks alle goede voorbereidingen kan het toch gebeuren dat u pech onderweg krijgt. Erg vervelend als u onderweg bent naar u vakantiebestemming. Het is dan prettig als u beroep kunt doen op hulp. Controleer daarom voordat u wegrijdt of uw abonnement nog geldig is.

-Benodigde uitrusting
Als alle voorbereidingen met betrekking tot de auto zijn genomen, begint het inpakken van de spullen en het laden van de auto. Naast de "verplichte benodigdheden" zijn er ook nog een aantal zaken van belang bij een eventuele noodsituatie.
Mocht u onverhoopt in een lange file komen te staan, dan zijn een anticondensdoek, dekens en een reserve brandstoftank (5 liter) zeker geen overbodige luxe. Indien u de sleutel kwijt raakt tijdens uw vakantie, is het prettig als u een reservesleutel heeft meegenomen.

Nog een laatste tip: pak de sneeuwkettingen, samen met werkhandschoenen, extra automat en hoofdlamp als laatste in. Zo kunt u er makkelijk bij als u ze nodig heeft.

Met bovenstaande tips kunt u zich bezig houden met de wintersport, dan zorgen wij met een wintercheck dat uw auto in topconditie is!

Autobedrijf Cartech wenst u een voorspoedige reis en een fijne wintersport!