Tips bij gladheid op de weg

Glad? Zo voorkomt u ongelukken!
Want wie zich op een gladde weg begeeft, doet er goed aan zijn rijstijl aan te passen.

- Trek rustig op en maak geen plotselinge stuurbewegingen.
Wanneer u stil staat en moet optrekken, kan dat leiden tot slippartijen. Om dit te voorkomen is het verstandig om weinig gas te geven en rustig weg te rijden door de koppeling langzaam op te laten komen. Stuur rustig en rem niet te hard. Wegrijden in de 2de versnelling kan een glijpartij ook helpen voorkomen.

- Kijk vooruit en pas uw rijstijl en snelheid aan.
Zoals altijd bij autorijden, of het nu glad is of niet, is het een vereiste om zo ver mogelijk vooruit te kijken. Dit gaat natuurlijk het beste wanneer u niet achter een voorganger rijdt. Bij vooruit kijken volgt u eenvoudiger de lijn van de weg en kunt u situaties beter inschatten en op tijd reageren.

- Ook met winterbanden is het oppassen.
Als u winterbanden onder uw auto heeft, zult u rekening moeten houden met gladde omstandigheden. Hoewel winterbanden onder winterse omstandigheden een kortere remweg hebben dan zomerbanden, wordt dit effect volledig opgeheven wanneer er te hard wordt gereden.

- Rem nooit te hard bij slipgevaar.
Bij gladheid kan het niet altijd even verstandig zijn om hard op de rem te stappen. Zeker in een bocht is het vaak beter om het gas los te laten om vaart te minderen. Geef dan pas weer gas zodra u de bocht uit bent, zo houdt u grip op de gladde weg.
In sommige gevallen is hard remmen niet te voorkomen. Het antiblokkersysteem (ABS) werkt dan alleen optimaal wanneer u de 'remdruk' hoog houdt. Rem dus niet pompend of beetje bij beetje maar trap zowel de rem als de koppeling bij een noodstop zo ver mogelijk in. Schrik niet als het rempedaal gaat trillen. Dit is het ABS en deze zorgt ervoor dat de wielen blijven draaien, daardoor kunt u blijven sturen.

- Houd voldoende afstand.
Bij alle omstandigheden op de weg is het verstandig om voldoende afstand te houden met uw voorganger maar bij gladheid nog meer. Bij gladheid is een afstand van 2 seconden niet voldoende. Verdubbel dit gerust naar 4 seconden en wanneer een voorganger plotseling remt, heeft u meer tijd en ruimte om daarop te reageren.